Chcete tělu dopřát vitamínovou bombu, plnou minerálů a antioxidantů?
Hledáte ovoce, které pomáhá jako prevence rakoviny?
Chcete díky bobulím Acai zhubnout?
Vše je možné! Zjistěte, co ještě vám může tento přírodní zázrak nabídnout!
Co jsou bobule Acai
Jedná se o brazilský “superplod”, který pochází z oblasti Amazonie.
Bobule mají v průměru 2,5 cm a rostou na palmách v Acai, v deštných pralesích Střední a Jižní Ameriky.
Pouze nedávno získalo toto tmavé fialové bobulovité ovoce celosvětovou popularitu, a to hlavně kvůli svým zdravotním přínosům.
Aby se bobule daly jíst, je nutné je namočit. Díky namočení jejich tuhý vnější povrch změkne a vy můžete s bobulemi dále pracovat podle toho, jaký recept připravujete.
Ovoce Acai má zajímavou zemitou chuť, která připomíná kombinaci chuti ostružin a hořké čokolády.
Čerstvé bobule mají krátkou trvanlivost, proto jsou do světa vyváženy především v mraženém stavu v podobě ovocného pyré, jako sušený prášek nebo lisovaný džus.
Bobule lze použít také k aromatizaci potravinářských výrobků, včetně želé a zmrzliny.
Jsou nutričně bohaté
Acai bobule nebo také Acai berry mají vysoký obsah tuku a nízký obsah cukru.
100 g dužiny zmrazeného ovoce má následující nutriční hodnoty:
- kalorie: 70
- tuk: 5 g
- nasycený tuk: 1,5 g
- sacharidy: 4 g
- cukr: 2 g
- vláknina: 2 g
- vitamín A: 15 % doporučené denní dávky
- vápník: 2 % doporučené denní dávky
Podle venezuelské studie obsahují bobule také minerály včetně chromu, zinku, železa, mědi, manganu, hořčíku, draslíku a fosforu.
Některé z nejsilnějších zdravotních přínosů mají rostlinné sloučeniny, obsažené v bobulích, jako jsou antokyany, které dodávají acai jejich tmavě fialovou barvu a v těle působí jako antioxidanty.
Jsou bohaté na antioxidanty
Antioxidanty jsou důležité, protože neutralizují škodlivé účinky volných radikálů v celém těle.
Pokud nejsou volné radikály neutralizovány, mohou poškodit buňky, což může vést k řadě nemocí, včetně cukrovky, rakoviny a srdečních chorob.
Chcete-li z ovoce získat co největší dávku antioxidantů, je lepším zdrojem dužina než šťáva z těchto plodů.
Mohou zlepšit hladinu cholesterolu
Studie na 10 dospělých s nadváhou prokázala, že při požívání acai smoothies dvakrát denně, po dobu jednoho měsíce, měli tito lidé nižší celkový a špatný LDL cholesterol.
I když je potřeba udělat ještě více výzkumů, je pravděpodobné, že mají antokyany pozitivní dopad na hladinu cholesterolu.
Acai navíc obsahují rostlinné steroly, které zabraňují vstřebávání cholesterolu tělem.
Mohou sloužit jako prevence rakoviny
I když žádná potravina není kouzelným štítem proti rakovině, je známo, že právě Acai bobule mohou mít protirakovinný účinek.
Při studii na zvířatech bylo zjištěno, že došlo, při užívání tohoto ovoce, ke snížení výskytu rakoviny tlustého střeva a močového měchýře.
Další studie, na druhou stranu, zjistila, že Acai nemá žádný vliv na rakovinu žaludku.
Vědci dospěli k závěru, že bobule Acai by, v budoucnu, mohly hrát jistou roli při léčbě rakoviny. K tomuto je však zapotřebí dalšího zkoumání, a to hlavně u lidí.
Mohou posilovat fungování mozku
Antioxidanty v bobulích působí proti škodlivým účinkům zánětu a oxidace v mozkových buňkách, které mohou negativně ovlivnit paměť a učení.
Jedním ze způsobů, jak mozek zůstává zdravý, je čištění buněk, které jsou toxické nebo již nefungují, což je proces známý jako autofagie. Čištění vytváří cestu pro vznik nových nervů a zvyšuje komunikaci mezi mozkovými buňkami.
Jak si bobule připravit
Bobule Acai můžete jíst, ale také pít. V mixéru je možné z nich připravit ovocnou pastu či pyré. Můžete je zapéct do oblíbené bublaniny, ale také z nich ušlehat například smoothie. Uživatelské recenze ručních šlehačů vám pomohou vybrat takový šlehač, který bude lehký do ruky, vydrží dlouho a díky kterému vytvoříte jakoukoli Acai dobrotu za krátký čas a s minimem práce.